Postforming Methods and Equipment

Postforming Methods and Equipment

Postforming Apparatuur

De meeste postforming methodes zijn gebaseerd op het principe van het eerst lijmen van het laminaat op het vlakke gedeelte van het paneel of werkblad, waarbij de rand is bewerkt tot het vereiste profiel. Daarna wordt het laminaat gelijktijdig gebogen en verlijmd over de afgeronde rand. Hoewel de lijmprocessen verschillen, zijn er slechts twee basismethoden voor het postformeren van het laminaat, stationair postformeren en continu postformeren. In de eerstgenoemde blijft het object statisch gedurende het postformproces, terwijl in de laatste het object wordt gedragen op een bewegende riem door de verwarmings- en postformzones van de machine.

 

Stationaire of Statische Postformering

In hun basisvormen zijn statische postformmachines eenvoudige machines. In wezen bestaan deze uit een plat stevig bed waarop het paneel pneumatisch wordt vastgeklemd waarbij de overhangende laminaatrand uitsteekt. Een intrekbare stralingsverwarmer daalt af en blijft boven het laminaat totdat de vereiste postformtemperatuur is bereikt, vervolgens wordt de verwarmer teruggetrokken en vouwt een gehoekt gedeelte het verhitte laminaat over het randprofiel en houdt het in positie totdat het is afgekoeld. Een voordeel van deze machines is dat ze kunnen worden gebruikt voor het vormen van neerwaartse bochten met grote afmetingen.

Een ander proces bestaat uit het vervangen van de infrarode stralingsverwarming door een smalle verwarmde plaat, die feitelijk in contact komt met het laminaatoppervlak en deze letterlijk rond het voorbereide profiel strijkt. Het lijmen vindt gelijktijdig met het postformproces plaats. Omdat dit proces in werkelijkheid een kleine mobiele pers is, kan bijna elk type lijm worden gebruikt. Deze machines zijn volledig automatisch en zodra ze op een bepaald profiel zijn ingesteld, zullen ze het met één druk op de knop het proces herhalen.

 

Continue Postformeren

Continue postformmachines variëren aanzienlijk in afmeting en uitvoercapaciteit, maar ze werken allemaal op een vergelijkbare manier. Het paneel, met gebogen randen, en het laminaat dat is gehecht aan het vlakke gedeelte van de plaat, wordt gedragen door middel van een ketting- of riemaandrijving en gaat door een infraroodverwarmingszone en langs roestvrijstalen staven die het nu zachte laminaat over de geprofileerde rand draaien. Gevormde rubberen of metalen rollen nemen het dan over en drukken de gepostformeerde laminaatrand op zijn plaats totdat de lijm is uitgehard. Uiteindelijk wordt het overtollige laminaat weggesneden. Continue machines kunnen in twee groepen worden verdeeld door het gebruik van verschillende lijmsoorten, d.w.z. PVAc- en contact lijmen.

Continue Proces door gebruik van PVAc lijmen

Deze machines hebben de voorkeur in de massaproductie keukenmeubelindustrie vanwege de hoge mate van automatisering en hun vermogen om lijmen te gebruiken die geen speciale afzuigfaciliteiten vereisen en geen brandgevaar opleveren. De panelen of werkbladen worden eerst gefineerd in een vlakke lijmpers, waarbij het laminaat over de geprofileerde randen hangt. De postforming machines zijn zelfstandige eenheden; postformen, lijmen en trimmen in één doorgang.

Continue Proces door gebruik van contactlijmen

Deze machines zijn meestal dubbelzijdig en kunnen aanzienlijk in breedte worden afgesteld. Het paneel of werkblad wordt eerst gefineerd door zowel het laminaat als de kernplaat (inclusief de geprofileerde randen) te spuiten met een neopreen lijm en deze onder druk te verlijmen door de montage door met rubber beklede klemrollen te laten lopen.

 

Tijdens het postforming proces wordt het laminaat eerst verwarmd door het door een infraroodverwarmingszone te laten gaan om de postformtemperatuur te bereiken. De warmte reactiveert de lijm zodanig dat wanneer het laminaat wordt gepostformeerd en door de rollen wordt gedrukt, het zich onmiddellijk zal hechten aan de lijm op de geprofileerde randen van de kernplaat.

Nettleseren du bruker støttes ikke, og noen funksjoner fungerer kanskje ikke som de skal. Prøv å oppgradere til en moderne nettleser, som for eksempel Chrome, Edge, Firefox eller Safari.